벽돌 위의 하얀 집

White Edge on Brick

Architecture, Interior

Collaboration with designband YOAP architecture

‘벽돌 위 하얀집’은 5개의 임대주택과 복층의 주인집, 그리고 지상1층에 근린생활시설로 구성된 작은 복합빌딩이다. 문정동은 서울의 가장자리이자 오래된 계획지구이다. 하지만 계속되는도시 성장으로 인해, 경계가 일부 변경되고 있고 동네 또한 지속적인 개발선상에 놓여있다.

‘White edge on brick’ is the small mixed-use building with five separate rental housing units and a two-story owner’s house and a retail space on the ground floor. The site for this project is located in a little old planned town, which is a part of the verge of the capital city, Seoul. As the continuous growth of the city, the boundary of Seoul is changing and the town is being redeveloped.

지상층의 근생공간은 변화하고 있는 가로(송이로)의 상업공간과의 연결을 고려하였다. 그리고 주거세대 정문과 근생공간 내부에 눈에 띄는 색을 배치함으로써 건물의 활기를 전달하고자 하였다.

The pilotis and retail space are designed by considering active connection and expandability towards other retail places on the street. The main gate and interior space of the ground floor are colored with vivid colors – red and lime, which helps the building to deliver its attractiveness to its neighbors.

이 건물의 내부계단은 층에 따라 다양한 색을 마주한다. 사람들은 색에 따라 그들이 몇 층에 있는지 인지할 뿐 아니라, 로비, 복도, 계단 등의 공용공간에서 낯선 장면을 맞닥뜨리게 된다. 이 익숙치 않은 경험은 공용공간을 더욱 생경하게 만들어 유쾌한 기억을 만든다.

The yellow staircase meets up with diverse colors according to the floor. People would not only recognize which floor they are on by the colors but also find unaccustomed scene in common space – lobby, hallway, and stairs. This unfamiliar experience allows core spaces to be more unexpected and enjoyable.

모든 임대주택은 각자의 외부공간을 가진다. 각 유닛의 이 공간은 붉은 프레임으로 둘러싸여 내외부에서부터 강조된다. 그리고 모든 창문의 철 프레임은 파사드를 강조할 뿐 아니라, 건물의 단열과 방수기능 또한 보완하도록 설계되었다.

Every rental housing has its own veranda which is the only exterior space in the unit. The red frame of the space highlights its uniqueness from both inside and outside of the building. Additionally, all window steel frames emphasize overall windows and façade clearly and strengthen insulation and waterproof function.

Location  Songpa-gu, Seoul

Principal use  housing & retail

Site area  206.00 ㎡

Built area  123.37 ㎡

Total floor area  408.25 ㎡

Floor  5 above ground

Structure  Reinforced concrete structure

General Contractor  Sungsil construction

Photograph  In Keun Ryoo